Ingrediënten (2 - 4 personen)

  • 12 Zeeuwse platte oesters van Prins & Dingemanse
  • 2 sjalotten, heel fijn gesnipperd
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 5 plakjes ingemaakte jalapeño pepers, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Sap van 1 limoen
  • 1 takje koriander, enkel de blaadjes fijngehakt
  • Peper en zout

De Zeeuwse platte oester is een ware delicatesse en wordt eigenlijk altijd rauw gegeten. Toch misstaat een mooie vinaigrette bij de platte oesters niet. Serveer de Zeeuwse platte oesters eens met een klassieke vinaigrette en een vinaigrette met een Mexicaans tintje.

Oesters openen

Eerst moet je de oesters openen. Bescherm de hand waar je de oester in vasthoudt goed. Dit kan met een oesterhandschoen, maar een theedoek werkt ook prima. Houd de vlakke kant van de oester boven en het scharnier naar je toe. Een oester open je het beste met een oestermes. Deze steek je in het scharnier. Wrik heel rustig met een draaiende polsbeweging. Zodra de oester opent, snijd je de sluitspier door met het mes langs de vlakke kant te schrapen. Snijd de oester aan de onderkant los en draai hem om. Dit hoeft niet per se, maar zorgt voor een mooiere presentatie.

Bereiding klassieke vinaigrette

Meng 1 sjalot en de rode wijnazijn in een schaaltje. Breng op smaak met zout en peper.

Bereiding Mexicaanse vinaigrette

Meng 1 sjalot met de jalapeño pepers, limoensap en olijfolie in een schaaltje. Voeg de koriander toe en breng op smaak met zout en peper.

Schep op elke oester wat vinaigrette of serveer de dressings in een schaaltje ernaast, zodat iedereen zelf vinaigrette kan toevoegen.