Ingrediënten (2 tot 4 personen)

  • 12 Zeeuwse oesters van Prins & Dingemanse
  • 1 bosui, fijngehakt
  • 2 centimeter gember, geschild en geraspt
  • 1/2 rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
  • Sap van 1 limoen
  • 3 eetlepels sojasaus

Oesters zijn rauw al niet te weerstaan, maar met een heerlijke vinaigrette maak je er ook een feestje van. We maken een Oosterse vinaigrette die mooi combineert met het zilte van de oester.

Oesters openen

Eerst moet je de oesters openen. Bescherm de hand waar je de oester in vasthoudt goed. Dit kan met een oesterhandschoen, maar een theedoek werkt ook prima. Houd de vlakke kant van de oester boven en het scharnier naar je toe. Een oester open je het beste met een oestermes. Deze steek je in het scharnier. Wrik heel rustig met een draaiende polsbeweging. Zodra de oester opent, snijd je de sluitspier door met het mes langs de vlakke kant te schrapen. Snijd de oester aan de onderkant los en draai hem om. Dit hoeft niet per se, maar zorgt voor een mooiere presentatie.

Bereiding Oosterse vinaigrette

Doe de bosui, gember en rode peper in een schaaltje. Meng met het limoensap en de sojasaus. Schep op elke oester wat vinaigrette of serveer de dressing in een schaaltje ernaast.