Vind je het openmaken van oesters lastig? Dan ben je niet de enige. Oesters openen is een secuur klusje. Maar oefening baart kunst! Wij geven je een aantal tips waarmee je oesters binnen no-time veilig opent.

Oesters openen met een oestermes

Bij het openen van oesters is het belangrijk dat je een goed oestermes gebruikt. Hiermee breek je oesters eenvoudig open zonder de oester te beschadigen. Bovendien is het openen van oesters met een oestermes een stuk veiliger dan wanneer je een normaal keukenmes gebruikt. Gebruik daarnaast altijd een beschermende doek of oesterhandschoen en houd de oester goed vast.

Zeeuwse oesters openen

Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je Zeeuwse oesters opent. Wil je een Zeeuwse Creuse openen? Houd dan altijd de bolle kant van de oester aan de onderkant. Zo blijft het zilte water in de oester. Dit geeft een extra lekkere smaak!

  • Stap 1: Gebruik ter bescherming van je hand een stevige doek.
  • Stap 2: Houd de oester goed vast in je linkerhand.
  • Stap 3: Klem het mes in het scharnier van de oester.
  • Stap 4: Wrik de schelpen met een draaiende beweging van elkaar.
  • Stap 5: Schraap nu het mes langs de vlakke schelp, zodat de spier los gaat.
  • Stap 6: Verwijder de bovenschelp en schraap de spier van de onderschelp. De oester is nu los. Eet smakelijk!

Zeeuwse Creuses openen

Zeeuwse platte oesters openen